Do góry

Prezentacja Partnerstwa Dorzecze Słupi na bytowski zamku w ramach III Jarmarku Pomorskiego

Prezentacja Partnerstwa Dorzecze Słupi na bytowski zamku w ramach III Jarmarku Pomorskiego

Trzeci już Jarmark Pomorski przygotowywany przez Bytowskie Centrum Kultury i Partnerstwo Dorzecze Słupi, odbył się w minioną sobotę 08 sierpnia na bytowskim zamku. Na zamkowej scenie od godz. 14.00 prezentowały się zespoły z gmin należących do partnerstwa. Mogliśmy posłuchać piosenek biesiadnych, folkowych oraz muzyki rozrywkowej. Wystąpili m.in.: Kabaret „No i Co”, zespół „Fantazja” i „Iskierki” z Dębnicy Kaszubskiej, Kapela „Zgoda” ze Smołdzina, Damniczanki z Damnicy, zespół „Potęgowianki” z Potęgowa, zespół taneczny „Twister” i grupy wokalne z Borzytuchomia, zespół „Pietruchy” z Biesowic, solistki ze Studzienic i Bytowa, Kaszubski Zespół Folklorystyczny „Modraki” z Parchowa, kaszubska kapela „Gzubë” z Tuchomia oraz zespół „No Problem Bands” z Kępic.
Na terenie kompleksu zamkowego zostały ustawione stoiska promocyjne poszczególnych gmin partnerskich, które reklamowały swoje walory turystyczne. Na zaproszenie partnerstwa i Bytowskiego Centrum Kultury odpowiedziały następujące gminy: Borzytuchom, Dębnica Kaszubska, Parchowo, Potęgowo, Kołczygłowy, Bytów, Smołdzino, Czarna Dąbrówka, Kępice i Tuchomie. Wystawcy zachęcali do odwiedzenia swojego terenu poprzez foldery, broszury, mapy reklamujące region oraz degustacje kuchni regionalnej. Nie zabrakło także stoisk twórców i artystów ludowych, na których można było kupić niepowtarzalne, oryginalne pamiątki. Swoje stoisko promocyjne miało także Partnerstwo Dorzecze Słupi. Większość prezentacji była przygotowana bardzo precyzyjnie i już swoim wyglądem przyciągała zwiedzających bytowski zamek.
Gwiazdą III Jarmarku Pomorskiego w Bytowe był zespół Golec Orkiestra, który bawił licznie zgromadzoną bytowską publiczności do późnych godzin wieczornych.
Podczas III Jarmarku Pomorskiego odbył się już tradycyjnie konkurs kulinarny „Kuchnia Dorzecza Słupi”. 8 uczestników przygotowało 11 wyśmienitych i bardzo pysznych potraw regionalnych. Każda potrawa została oceniona przez komisję konkursową w następujących kategoriach:
smak potrawy/produktu
wygląd potrawy/produktu
związek z lokalnymi tradycjami Pomorza
oryginalność
nazwa.
Komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie, ale jednomyślnie zdecydowała, że pierwsze miejsce otrzyma Regina Kossak Główczewska za „Peprloszkę” czyli zupę z kurek. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Pietruchy” z Biesowic za „Farszynki” czyli ciasto ziemniaczane smażone na głębokim oleju, faszerowane mięsem. Natomiast trzecie miejsce przypadło dwóm paniom: Marii Teresie Rudkowskiej za „Zimowy Przysmak Wodnika” – suszone w plastrach owoce jabłek ze skórką z ekologicznego sadu oraz Zofii Franc za „checzka” – bogaty w witaminę C sok z kwiatów dzikiego bzu. Komisja postanowiła przyznać także wyróżnienia:
Róża Radoń – kiełbaski kaszubskie z sosem grzybowym
Zofia Milkowska – chleb z miodem
Bożena i Klemens Leman – sery z gockiej ery
Jan Pepliński – żaglówką do źródeł i przekładaniec kaszubski
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe. Uczestnicy konkursu zostaną także zaprezentowani w trzeciej edycji promocyjnej publikacji – „Kulinarny Kalendarz Partnerstwa Dorzecze Słupi ‘2010”.

Powiększ