Do góry

V JARMARK POMORSKI ZA NAMI

V JARMARK POMORSKI ZA NAMI

30 lipcana bytowskim zamku odbył się V Jarmark Pomorskizorganizowany przez Bytowskie Centrum Kultury oraz Fundację Partnerstwo Dorzecze Słupi. Na dziedzińcu prezentowały się zespoły reprezentujące gminy należące do PDS, m.in. Kapela Ludowa PIEŃKOWIANIE, Zespół PiT „Modraki”, Młodzieżowa Orkiestra Dęta z Pułtuska, czy Grupa „Twister” z Borzytuchomia. Ponadto każda z gmin przygotowała stoiska, na których rozdawano ulotki, gadżety i częstowano przysmakami. Jak co roku, odbył się również konkurs kulinarny „Kuchnia Dorzecza Słupi”, do którego zgłoszono aż 33 potrawy. Komisja konkursowa obradowała w składzie: Jarosław Lichacy – Przewodniczący Rady Fundacji PDS – Przewodniczący komisji, Paolo Cozza – uczestnik popularnego programu telewizyjnego „Europa da się lubić” nadawanego na antenie TVP 2 oraz III edycji programu „Taniec z gwiazdami” w TVN, Grzegorz Dacków – nauczyciel gastronomii i obsługi ruchu turystycznego Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, znawca kuchni regionalnej, Daniel Poświętny – nauczyciel gastronomii i obsługi ruchu turystycznego Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, regionalista, smakosz i znawca kuchni regionalnej oraz Inga Kawałek – Dyrektor biura Lokalnej Grupy Działania PDS. Podczas trwania Jarmarku mogliśmy się również dowiedzieć jak przygotować m.in. bruschetty, o czym opowiadał gość specjalny, zasiadający w komisji Paolo Cozza. Wieczorem na bocznej scenie wystąpiła Kapela Ze Wsi Warszawa – polska grupa folkowa, która wspaniałą muzyką uwieńczyła V Jarmark Pomorski.

Poniżej przedstawiamy listę osób nagrodzonych w konkursie:

ZA NAJŁADNIEJSZE STOISKO – GMINA GŁÓWCZYCE – czek na 700,00 zł.
W konkursie kulinarnym:
I MIEJSCE – Magdalena Daroszewska (potrawa: Niezabyszewskie łakocie Madzi) – czek na 600,00 zł.
II MIEJSCE – Koło Gospodyń Wiejskich Trzebiatkowa ( potrawa: zupa kaszubska maślankowa) – czek na 500,00 zł.
III MIEJSCE – Koło Gospodyń Wiejskich w Popowie (potrawa: Kaczka prababci Marysi) – czek na 400,00 zł.
WYRÓŻNIENIA
– Koło Gospodyń Wiejskich „Pietruchy” Biesowice ( potrawa: Kiszka „Dziadowska)
– Witold Reimann ( potrawa: szczawiowa z dodatkami )
– Elżbieta Szewczak ( potrawa: Pstrąg w sosie śmietanowo-koperkowym)
– Krystyna Rekowska ( potrawa: Cukinia ala ananas )
– Helena Gliszczyńska ( potrawa: Bób marynowany )
– Marzena Feret ( potrawa: Pierogi „Zuzi” )
– Danuta Mielczarek ( potrawa: Masełko – Danusi Rozkosz podniebienia)
– Barbara Grocholska ( potrawa: Tradycyjna konfitura wiśniowa)

Serdecznie gratulujemy !!!

zdj. Zbigniew Lis

Powiększ