Do góry

Kuchnia Dorzecza Słupi

Kuchnia Dorzecza Słupi

Konkurs kulinarny
„KUCHNIA DORZECZA SŁUPI” – podsumowanie




Podczas VII
Jarmarku Pomorskiego
odbył się już
tradycyjnie konkurs
kulinarny „Kuchnia Dorzecza Słupi”
.
38 uczestników
przygotowało 20 wyśmienitych i bardzo pysznych potraw regionalnych
oraz 18 nalewek. Każdy produkt został oceniony przez komisję
konkursową m.in. pod względem smaku, wyglądu, oryginalności, związku
z lokalnymi tradycjami.



Komisja konkursowa
miała bardzo trudne zadanie, ale jednomyślnie przyznała następujące
miejsca i wyróżnienia:



Kategoria
potrawy:

I miejsce Iwona
Dzika i Bogdan Adamczyk
/gmina
Bytów/ – Kaszëbsczi
tobôłci

karta upominkowa na
zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 400,00

II miejsce
Monika Leman
/
Piaszno, gm.
Tuchomie/ – Lemanowa
zupa chlebowa

karta upominkowa na
zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 300,00

III
miejsce Mirosława
Lewicka KGW Bukowina

/Bukowina, gm. Cewice/
 Roladki
schabowe w sosie serowo-kurkowym

– karta
upominkowa na zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 200,00


Kategoria
nalewki:

I
miejsce Maria
Różańska
/Osowo,
gm. Kępice/ – Bzowa
biała dama

karta upominkowa na
zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 300,00

II
miejsce Anna
Gajowiec
/Kwasowo,
gm. Sławno/ – Nalewka
chrzanowa

karta upominkowa na
zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 250,00

III
miejsce Gminne
Centrum Kultury i Promocji w Kobylnicy
/gmina
Kobylnica/ – Ziołowy
zawrót głowy

karta upominkowa na
zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 150,00


Wyróżnienia
kategorii potrawy:



  1. Koło Gospodyń Wiejskich
    Trzebiatkowa
    /Trzebiatkowa,
    gm. Tuchomie/ –
    Zupa brzadowa z
    kluseczkami

  2. Koło Gospodyń Wiejskich Dębnica
    Kaszubska
    /gm.
    Dębnica Kaszubska / –
    Kotleciki ziemniaczane z sosem kurkowym




Wyróżnienia kategorii
nalewki:



  1. Halina Chamier Gliszczynska
    /Tągowie, gm.
    Tuchomie/ – Nalewka
    lecznicza „Samo zdrowie rokitnika”

  2. Jakub Tota /gmina
    Bytów/ – Miód
    pitny – trójniak naturalny niesycony, rocznik 2010





Najładniejsze
stoisko – gm. Cewice

karta upominkowa na
zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 500,00




Dodatkowo wszyscy
uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz
karty upominkowe na zakup artykułu/ów AGD/RTV.



Komisja konkursowa
obradowała w składzie:




      1. Jarosław Lichacy
        – Przewodniczący komisji konkursowej, członek zarządu
        Polskiej Federacji
        Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne’’,
        członek Rady Fundacji
        Partnerstwo Dorzecze Słupi
      2. Barbara Burzyńska
        – była specjalistka do spraw rolnictwa i wsi, laureatka
        światowej Nagrody za Kreatywność Kobiet w Życiu Wsi. Nagrodę
        przyznaje Szwajcarska Fundacja: Światowy Szczyt Kobiet. Barbara
        Burzyńska została uhonorowana nagrodą za całokształt działalności
        na rzecz rozwoju obszarów wiejskich, w szczególności za Pomorski
        Program Odnowy Wsi.

      3. Grzegorz Dacków
        – nauczyciel gastronomii i obsługi ruchu turystycznego
        Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, znawca kuchni
        regionalnej, członek Stowarzyszenia
        Baristów Polskich

      4. Daniel Poświętny
        – nauczyciel gastronomii i obsługi ruchu turystycznego
        Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, regionalista, znawca
        kuchni regionalnej, członek Stowarzyszenia
        Baristów Polskich

      5. Justyna Woźniak
        – Sekretarz Zarząd Fundacji Partnerstwo Dorzecze Słupi.















Powiększ