Kuchnia Dorzecza Słupi
Konkurs kulinarny
„KUCHNIA DORZECZA SŁUPI” – podsumowanie
Podczas VII
Jarmarku Pomorskiego
odbył się już
tradycyjnie konkurs
kulinarny „Kuchnia Dorzecza Słupi”.
38 uczestników
przygotowało 20 wyśmienitych i bardzo pysznych potraw regionalnych
oraz 18 nalewek. Każdy produkt został oceniony przez komisję
konkursową m.in. pod względem smaku, wyglądu, oryginalności, związku
z lokalnymi tradycjami.
Komisja konkursowa
miała bardzo trudne zadanie, ale jednomyślnie przyznała następujące
miejsca i wyróżnienia:
Kategoria
potrawy:
I miejsce Iwona
Dzika i Bogdan Adamczyk /gmina
Bytów/ – Kaszëbsczi
tobôłci –
karta upominkowa na
zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 400,00
zł
II miejsce
Monika Leman
/Piaszno, gm.
Tuchomie/ – Lemanowa
zupa chlebowa –
karta upominkowa na
zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 300,00
zł
III
miejsce Mirosława
Lewicka KGW Bukowina
/Bukowina, gm. Cewice/
– Roladki
schabowe w sosie serowo-kurkowym
– karta
upominkowa na zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 200,00
zł
Kategoria
nalewki:
I
miejsce Maria
Różańska /Osowo,
gm. Kępice/ – Bzowa
biała dama –
karta upominkowa na
zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 300,00
zł
II
miejsce Anna
Gajowiec /Kwasowo,
gm. Sławno/ – Nalewka
chrzanowa –
karta upominkowa na
zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 250,00
zł
III
miejsce Gminne
Centrum Kultury i Promocji w Kobylnicy /gmina
Kobylnica/ – Ziołowy
zawrót głowy –
karta upominkowa na
zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 150,00
zł
Wyróżnienia
kategorii potrawy:
Koło Gospodyń Wiejskich
Trzebiatkowa /Trzebiatkowa,
gm. Tuchomie/ –
Zupa brzadowa z
kluseczkami
Koło Gospodyń Wiejskich Dębnica
Kaszubska /gm.
Dębnica Kaszubska / –
Kotleciki ziemniaczane z sosem kurkowym
- Wyróżnienia kategorii
nalewki:
Halina Chamier Gliszczynska
/Tągowie, gm.
Tuchomie/ – Nalewka
lecznicza „Samo zdrowie rokitnika”
Jakub Tota /gmina
Bytów/ – Miód
pitny – trójniak naturalny niesycony, rocznik 2010
Najładniejsze
stoisko – gm. Cewice –
karta upominkowa na
zakup artykułu/ów AGD/RTV na kwotę: 500,00
zł
Dodatkowo wszyscy
uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz
karty upominkowe na zakup artykułu/ów AGD/RTV.
Komisja konkursowa
obradowała w składzie:
- Jarosław Lichacy
– Przewodniczący komisji konkursowej, członek zarządu
Polskiej Federacji
Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne’’,
członek Rady Fundacji
Partnerstwo Dorzecze Słupi
- Barbara Burzyńska
– była specjalistka do spraw rolnictwa i wsi, laureatka
światowej Nagrody za Kreatywność Kobiet w Życiu Wsi. Nagrodę
przyznaje Szwajcarska Fundacja: Światowy Szczyt Kobiet. Barbara
Burzyńska została uhonorowana nagrodą za całokształt działalności
na rzecz rozwoju obszarów wiejskich, w szczególności za Pomorski
Program Odnowy Wsi.
Grzegorz Dacków
– nauczyciel gastronomii i obsługi ruchu turystycznego
Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, znawca kuchni
regionalnej, członek Stowarzyszenia
Baristów Polskich- Daniel Poświętny
– nauczyciel gastronomii i obsługi ruchu turystycznego
Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, regionalista, znawca
kuchni regionalnej, członek Stowarzyszenia
Baristów Polskich
Justyna Woźniak
– Sekretarz Zarząd Fundacji Partnerstwo Dorzecze Słupi.