Kuchnia Dorzecza Słupi
Pasztet
z gęsi najlepszy
Tradycją Jarmarków Pomorskich jest
organizacja konkursu kulinarnego pn. „Kuchnia
Dorzecza Słupi”. Nie inaczej było w minioną sobotę 9
sierpnia na bytowskim zamku. Na konkurs zgłoszono 16 potraw,
zaczynając od tradycyjnej czarniny i ryżu z białym sosem poprzez
różne ciasta a kończąc na niespotykanym kozim ziołowym serze
podawanym z kopytkami z bobu. W drugiej kategorii – nalewkach
zgłoszono 21 specjałów. Dominowały nalewki z czarnego bzu, zarówno z
owoców jaki i z kwiatów. Tajemnicą każdej gospodyni były jednak
dodatki. Dlatego komisja konkursowa w składzie: Grzegorz Dacków
/nauczyciel gastronomii i obsługi ruchu turystycznego Centrum
Kształcenia Praktycznego w Słupsku, znawca kuchni regionalnej/,
Daniel Poświętny /nauczyciel gastronomii i obsługi ruchu
turystycznego Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, znawca
kuchni regionalnej, Piotr Dziekanowski /redaktor naczelny
tygodnika „Kurier Bytowski”, regionalista/, Justyna
Woźniak /Sekretarz Zarząd Fundacji Partnerstwo Dorzecze Słupi/,
miała niełatwe zadanie. Każdy produkt został oceniony m.in. pod
względem smaku, wyglądu, oryginalności, związku z lokalnymi
tradycjami. Po raz pierwszy podczas tej edycji konkursu kulinarnego
jedno wyróżnienie zgłoszonemu produktowi przyznała publiczność.
Ostateczni
komisja konkursowa przyznała następujące miejsca i wyróżnienia:
Kategoria
potrawy:
I
miejsce Wioletta
Kotecka /gmina
Potęgowo/
– Pasztet
z gęsi –
nagrodą był tablet
Samsung Galaxy /wartość nagrody: 850,00
zł/
II miejsce Halina
Chamier Gliszczyńska
/Tągowie, gm. Tuchomie/
– Zrazy
rybne z niespodzianką w sosie brzoskwiniowym
–
nagrodą był ekspres
ciśnieniowy DE LONGHI /wartość nagrody: 360,00
zł/
III
miejsce Danuta Szwiec
/Chudaczewo, gm. Postomino/
– Kozi
ziołowy ser podany z kopytkami z bobu
– nagrodą był robot PHILIPS
/wartość nagrody: 300,00
zł/
Kategoria
nalewki:
I
miejsce Paweł Moń /Łubno,
gm. Kołczygłowy/
–
Piekielny
łyk –
nagrodą
był
tablet Samsung
Galaxy /wartość nagrody: 850,00
zł/
II miejsce Monika
Hering /Tągowie, gm.
Tuchomie/
– Nalewka
z kwiatu bzu czarnego
–
nagrodą był parowar PHILIPS /wartość
nagrody: 220,00 zł/
III
miejsce Bernadeta Grzonka
/Dąbie, gm. Bytów/
– Tarninówka
–
nagrodą była wyciskarka ZELMER
/wartość nagrody: 120,00
zł/
Wyróżnienie
przyznane przez Kapitułę Konkursową:
Ryszard
Gębczyński /Biesowice, gm. Kępice/
– Wino
z jabłek „Ryszardo” – nagrodą była frytkownica
/wartość nagrody: 150,00 zł/
Wyróżnienie
przyznane przez publiczność:
Gminne
Centrum Kultury i Promocji w Kobylnicy /gm. Kobylnica/ –
Potrawa „Kobylnicki zawrót głowy” – nagrodą
była gofrownica /wartość nagrody: 100,00 zł/
Nagrodę
za najładniejsze stoisko promocyjne otrzymała
gmina Potęgowo –
nagrodą był zestaw
garnków ZELMER /wartość nagrody: 500,00
zł/
Dodatkowo
wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz młynek do soli i
pieprzu. Nagrody ufundowała Fundacja Partnerstwo Dorzecze Słupi.
Autor
zdjęć: Witold Wantoch Rekowski