Do góry

II Jarmark Pomorski

II Jarmark Pomorski

Letni sezon turystyczny w Bytowie rozpoczął 6 lipca II JARMARK POMORSKI, przygotowany przez Bytowskie Centrum Kultury i Fundację Partnerstwo Dorzecze Słupi. Na zamkowej scenie zaprezentowały się zespoły z gmin należących do partnerstwa oraz reprezentujące lokalne grupy działania z terenu województwa pomorskiego. Mogliśmy posłuchać piosenek biesiadnych, folkowych oraz muzyki rozrywkowej. Wystąpili m.in.: Zespół „Skórce” z Przedszkola nr 1 w Bytowie, Zespół „Kacper i Lenka” z Niezabyszewa, Zespół „Motilczi” z Sulęczyna, Zespół „Fidżel” z Borzytuchomia, Agnieszka Pankow z Żukowa, Zespół „Pietruchy” z Biesowic, Zespół Folklorystyczny „Uparciuchy” z Ugoszczy, kaszubska kapela z Tuchomia, Zespół „Modraki” z Parchowa, Zespół „Małe Gochy” z Lipnicy reprezentujący LGD Sandry Brdy i Zespół Rytm z Łubna. Odbyły się także pokaz rycerski przygotowany przez członków Kaszubsko-Pomorskiego Bractwa Rycerzy Zamku Bytowskiego.

Na dziedzińcu zamkowym zostały ustawione stoiska promocyjne poszczególnych gmin partnerskich i regionów Pomorza, które reklamowały swoje walory turystyczne. Wystawcy zachęcali do odwiedzenia swojego terenu poprzez foldery, broszury, mapy reklamujące region oraz degustacje kuchni regionalnej. W Bytowie nie zabrakło stoisk twórców i artystów ludowych, na których można było kupić niepowtarzalne, oryginalne pamiątki. Swoje stoisko promocyjne miało także Partnerstwo Dorzecze Słupi. Gwiazdą II Jarmarku Pomorskiego w Bytowe był zespół Wilki. Całe spotkanie prowadził Jarek Janiszewski założyciel i wokalista zespołów: Bielizna i Czarno-Czarni.

Zorganizowany przez Bytowskie Centrum Kultury i Partnerstwo Dorzecze Słupi II Jarmark Pomorski przyciągnął na bytowski zamek tłumy turystów, mieszkańców Bytowa i ościennych gmin.

Podczas II Jarmarku Pomorskiego odbył się konkurs kulinarny „Smak Pomorza”. 9 uczestników przygotowało 12 wyśmienitych i bardzo pysznych potraw regionalnych.

Każda potrawa została oceniona przez komisję konkursową w następujących kategoriach:
smak potrawy/produktu
wygląd potrawy/produktu
związek z lokalnymi tradycjami Pomorza
oryginalność
nazwa.
Komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie i ostatecznie zdecydowała przyznać 3 pierwsze miejsca, które zajęli:
Roman Sidorkiewicz z miejscowości z Zagony za „Kozie smakołyki”
Regina Kossak-Główczewska z Bytowa za „Chłopską krelkę”
Katarzyna Mleczek z Niezabyszewa za „Pasztet z gorącej kąpieli”
Drugie miejsce przypadło Katarzynie Nieradka ze Złakowa za „Specjał pałacowy”.

Na trzeciej pozycji uplasowały się 2 osoby:
Anna Rój z Pieńkówka za „Babkę ceglaną”
Zofia Franc z Jezierza za „Białe szaleństwo” – wyroby twarogowe.
Komisja przyznała wyróżnienie specjalne dla sołectwa Biesowice oraz wyróżnienia za oryginalną nazwę, smak potrawy, sposób podania, związek z lokalnymi tradycjami Pomorza. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy, książki pt. Gawędy o dawnej kaszubskiej kuchni oraz nagrody, które zostały ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego oraz Starostwo Powiatowe w Bytowie. Uczestnicy konkursu zostaną także zaprezentowani w trzeciej edycji promocyjnej publikacji – „Kulinarny Kalendarz Partnerstwa Dorzecze Słupi ‘2009”.

UCZESTNICY KONKURSU KULINARNEGO

Lp. Imię i nazwisko Nazwa potrawy
1. Zofia Franc, Jezierze /gmina Kołczygłowy/ „Białe szaleństwo” – wyroby twarogowe
2. Alicja Lew-Kiedrowska, Jezierze /gmina Kołczygłowy/ Chleb wiejski z domowym smalcem B-masło
3. Roman Sidorkiewicz, Zagony /gmina Kołczygłowy/ KOZIE SMAKOŁYKI
4. Sołectwo Biesowice /gmina Kępice/ Pierogi z mięsem i kapustą Krokiety z pieczarkami i z mięsem Dewolaje z jarskim nadzieniem
5. Katarzyna Nieradka Rada Sołecka Złakowo /gmina Postomino/ Specjał pałacowy
6. Anna Rój, Pieńkówko /gmina Postomino/ Babka ceglana
7. Regina Kossak Główczewska, Bytów Chłopska krelka
8. Katarzyna Mleczek, Niezabyszewo /gmina Bytów/ Pasztet z gorącej kąpieli
9. Klemens Leman, Piaszno/gmina Tuchomie/ Magiczny sernik

KOMISJA KONKURSOWA
Jarosław Lichacy – Przewodniczący komisji Przewodniczący Rady Fundacji Partnerstwo Dorzecze Słupi, Prezes Bałtyckiego Stowarzyszenia Agroturystycznego w Postominie
Roman Zaborowski – Wojewoda Pomorski
Róża Radoń – Wł. Gospodarstwa Agroturystycznego „Stara Gorzelnia” w Osiekach, z wykształcenia dietetyk
Marian Gospodarek – dyrektor Bytowskiego Centrum Kultury w Bytowie

Powiększ